top of page

RAS 

De rasspecifika avelsstrategierna, RAS, är handlingsplaner för aveln inom en specifik ras. De beskriver både problem och starka sidor som kan finnas inom rasen och rymmer de avelsrekommendationer som rasklubbens medlemmar kommit överens om.

Svenska Kennelklubben arbetar tillsammans med specialklubbarna och rasklubbarna för att ta fram strategier för aveln inom vissa raser. Målet är att de hundar som föds upp ska vara friska och funktionella ur alla aspekter.

 

Arbetet med RAS utgår från en beskrivning av nuläget och problemen som finns hos rasen i dag. Hänsyn tas bland annat till hundarnas hälsa, mentalitet och exteriör. Strategin beskriver också vilka målsättningar som finns, hur målen ska nås och när.

RAS är ett omfattande dokument som enligt önskemål får SKK skall bearbetas - och vid behov - revideras vart femte år. RACC's Avelskommittée har påbörjat arbetet med att ta fram ett nytt, aktuellt RAS för Cane Corso. Det kräver en hel del efterforskning, arbete och tid. När Avelskommittéen är klar med sitt arbete lämnas det vidare till styrelsen för RACC för ett godkännande. Därefter skickas det nya förslaget till RAS till SKK för granskning och förhoppningsvis godkännande. Detta är en process som i vissa fall kan ta över ett år.​

​

​

​RAS för Cane Corso 2025​

Detta är ett utkast för RAS 2025.

Detta dokument är skapat i samverkan med rasklubbens uppfödare, medlemmar och andra avelsintresserade genom flertalet möten under flertalet år.

Dokumentet ligger uppe på hemsidan till 4/5-2025.

Synpunkter på detta utkast av RAS 2025 skall vara RACC tillhanda via mejl allra senast 4/5-2025.

Mejla till kassor@racc.nu

​

​

​

​

​

Fram till dess att nya RAS  är klart hänvisar vi till RAS 2013.

​

Cane Corso

Sekreterare RACC

Lena Larsson
Önum Ås 4 C
534 91 VARA

PROBABLY THE BEST BREED IN THE WORLD

0736-58 63 68
sekreterare@racc.nu

  • Facebook
Information och text hämtad och lånad från Svenska Kennelklubben, Brukshundsklubben, AniCura, Evidensia, FirstVet, CaniRep, Agria Breed Profile, Anne van Staavaren, Catharina Linde Forsberg, Sveriges Lantbruksuniversitet, Jordbruksverket, Skatteverket samt Länsstyrelsen Uppsala.
bottom of page